Cum alegem pestele proaspat

In vremuri de restriste ca cele actuale, nuantate de dezastre ecologice si economice, e bine sa plecam la cumparaturi cu un bagaj informational solid. Pestele este unul dintre alimentele cu cea mai mare predispozitie la alterare rapida si este influentat puternic si ireversibil de mediul din care provine si nu ma refer neaparat la metalele grele care pot fi prezente in cantitati neplacute in pielea bietelor vietuitoare acvatice (imposibil de detectat vizual sau olfactiv, dealtfel).

Pentru a nu lungi prea mult introducerea, trecem la intrebarea principala – cum alegem un peste proaspat?

Pestele intreg

In primul rand, pestele trebuie sa aiba un aspect hidratat, lucios, fara decolorari. Solzii trebuie sa fie intregi si bine prinsi in piele. De asemenea, ochii trebuie sa fie clari, luciosi si neadanciti in cap. Pentru ca tot veni vorba de cap, una dintre cele mai infailibile metode de stabilire a prospetimii pestelui este studiul branhiilor: cu cat sunt mai rosii (vascularizate), cu atat e mai proaspat, o data cu trecerea timpului acestea devenind roz, apoi maronii pana la gri putandu-se observa si prezenta unei materii vascoase roz sau maronii. Totodata si mirosul este extrem de important, un miros prea patrunzator anuntand din start o problema de prospetime.

Daca la curatare carnea se desprinde cu usurinta de pe oasele abdominale (coaste), mai bine ii oferiti pisicii pestele inculpat caci ea se va descurca mult mai bine decat umanii cu un peste vechi si va aprecia festinul neasteptat.

Pestele feliat, filetat sau trunchi

Din pacate, de multe ori comerciantii mai putin interesati de sanatatea publica recurg la diverse trucuri pentru a-si pacali musteriii. Cel mai des intalnit este acela de a vinde pestele sub forma de „trunchi” adica fara cap si curatat de organele interne si, uneori, desolzat. Se recomanda mare atentie in alegerea marfii, iar mirosul joaca un rol primordial. Refuzati orice miroase suspect! Aceeasi poveste este valabila si in cazul fileurilor sau a medalioanelor – mirositi bine ce cumparati. De asemenea, bucatile de peste trebuie sa aiba un aspect proapsat, fara margini uscate sau care prezinta zone cu un colorit diferit; carnea trebuie sa fie densa si fara goluri sau spatii intre straturi.

Fie ca e vorba de peste intreg sau transat, daca apasati carnea si aceasta revine la forma initiala puteti zambi – mai mult ca sigur aveti de-a face cu o marfa proaspata.

Un singur lucru mai am de mentionat: toxiinfectiile alimentare generate de carnea de peste alterat se afla in topul celor cauzatoare de decese.

Multa atentie, Doamne fereste de erori si sa ne fie de bine!

Recomandam!

09242009timing

Oua fierte perfecte

…sau arta de a fierbe un ou. Pentru ca se apropie sezonul oualor fierte, m-am …

Leave a Reply

3 Comments on "Cum alegem pestele proaspat"

avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Alex Weber
Guest

Pestele din imagine, chiar a ajuns in strachina motanilor. Era infestat cu un parazit interesant.

Cristian Calianu
Guest

Am luat azi un pastrav si m-am uitat in ochii lui. Sper sa fie ok, n-am pisica 🙂

Alex Weber
Guest

tu esti pisica

wpDiscuz