Avocado

Denumit si para aligatorului (datorita formei sale, aspectului si culorii cojii) sau para de unt (datorita consistentei rezultate din cotinutul ridicat de grasimi monosaturate), avocado este fructul unui arbust orginar din Caraibe, Mexic, America Centrala si de Sud, ce face parte din aceeasi familie cu dafinul, camforul si arborele de scortisoara. Dovezi care atesta existenta sa in urma cu cca. 10.000 ani i.Hr. au fost descoperite intr-o pestera din Mexic. Denumirea sa provine de la cuvantul ahuacatl (-testicul- intr-un dialect Aztec, facand referire la forma sa); de asemenea, in cultura Azteca este cunoscut si ca fructul fertilitatii.

Are la interior o samanta dura de forma sferica-ovoidala care reprezinta cca. o treime din volumul total al fructului.

Informatii nutritionale

Cca. 75% din aportul caloric oferit de avocado provine din grasimi monosaturate (de aceea este indicat in diete si in combaterea problemelor generate de colesterol); este bogat in vitaminele B, E si K si are cu 60% mai mult potasiu decat banana. Valorile energetice pt. 100 g de fruct sunt urmatoarele:
Calorii: 150 (doar poate varia intre 120 si 170, in functie de provenienta geografica)
Proteine: 2 g
Lipide: 15 g
Carbohidrati: 9 g
Fibre: 6 g

Sfaturi de alegere si cumparare

Pentru alegerea unui fruct perfect, va oferim cateva sfaturi:
Daca fructul are coaja foarte tare si ferma, nedeformabila daca il strangeti in palma, trebuie lasat sa se coaca cateva zile in casa. Procesul de coacere se accelereaza daca este depozitat intr-un recipient cu alte fructe (cos, bol, etc.).
Cand coaja isi mai pierde din tarie si fermitate, fructul este potrivit pentru feliare.
Atunci cand la apasarea cojii cu buricul degetului mare ramane o mica urma (gropita), fructul este prea copt pentru feliare sau taiere, dar este perfect pentru pasare (pentru a obtine o pasta de avocado).
Daca la aceeasi apasare cu degetul mare, urma lasata este mare, de dimensiunea buricului degetului, fructul este prea copt, miezul a devenit inchis la culoare si nu se mai poate folosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *