Magiun de prune

Un magiun de prune bun ne poate lumina diminetile mohorate de iarna. Depinde doar de prune. 🙂

Ingrediente:
5-6 kg de prune dulci, cat mai dulci
1 kg de zahar
un rulou de scortisoara
rabdare si entuziasm cat curprinde

Mod de preparare:
Mergeti frumos in piata preferata, la furnizorul agreat si alegeti cele mai dulci prune existente pe planeta albastra. Cele tuguiate, cu pulpa de o culoare verde-maron si care se desprind usor de pe sambure ar trebui sa reprezinte varianta castigatoare.
Le spalati, le despicati in jumatati, extrageti samburele si depuneti-le cu incredere intr-o oala ce poate cuprinde de 5-6 litri.
Adaugati zahar peste fiecare strat de prune, lasati-le la macerat vreo ora-doua, adaugati si ruloul de scortisoara (atentie, NU praf de scortisoara ci rulou – vezi foto), puneti un capac peste vrednica oala si puneti gustosenia la fiert in suc propriu pe foc potrivit.
Cand incepe sa bulbuceasca, luati capacul si amestecati cu rabdare. Va trebui sa repetati aceasta operatiune cat mai des deoarece magiunul va incerca sa adere la „fundul” oalei si „sa se prinda”.
Dupa ce a fiert vreo doua ore, repuneti capacul in drepturi ca protector, opriti focul si lasati totul la racit peste noapte. A doua zi, cu forte proaspete si cu zambetul pe buze gustati produsul, completati cu zahar daca e nevoie si reincepeti fierberea. Amestecati o data la 5 minute. Cand a dat in clocot, puteti baga oloiul la cuptor, amestecand la 15-20 min. Eu unul prefer sa manevrez totusi productia pe aragaz chiar daca manevrez linguroiul mai des.
E gata atunci cand culoarea magiunului este roscat inchis + bleumarin spre negru (dupa cca. 3-5 ore). Pentru cei si cele cu nas, va fi mai usor – magiunul stie sa anunte olfactivul uman cunoscator cand e gata de imbuteliat. 😉
Se pune fierbinte sau cat mai cald in borcane curate. La final, faceti calculul investitiei si spuneti-mi de ce magiunul de Topoloveni se vinde cu cca. 9 lei borcanul de 400 ml? O fi „mai natural”?

Sfaturi si recomandari suplimentare:
Vascozitatea magiunului sporeste cand se raceste asa ca nu exagerati cu fiertul.

Sugestii de prezentare si servire:
Pe paine de casa proaspata cu unt, pe paine prajita cu unt, crostata, cu degetul direct din borcan, etc.

Informatii Utile
Bucatarie: Internationala
Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire): 45 – 60 min.
Valoare energetica (calorii / 100 g produs): relativ multe, dar bune
Buget estimativ [RON]: 18

Recomandam!

DSC_8851

Dulceata de portocale

Racoritoare si… portocalie 🙂 Ingrediente: 2 portocale mai zdravene (cca. 500-600 g impreuna) 400 g …

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
wpDiscuz