Mujdei

Etimologie: mujdei vine de la “mousses d’ail” (franceza) care inseamna pasta/spuma de usturoi; de aceea “mujdei (musdei) de usturoi” tinde sa devina pleonasm.

Ingrediente:

usturoi
sare
apa

Mod de preparare:

Se piseza usturoiul si se freaca cu sare pana devine o pasta terna si lipicioasa. Se adauga apa dupa gust.

Mujdei   IMG 4314 150x150

Sugestii de prezentare si servire:

Intr-un bol micut sau, pur si simplu, intr-o cescuta.

Bucatarie:

traditionala

Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire):

< 30 min.

Alte variante ale retetei:

Se poate adauga marar tocat (excelent pentru cartofii noi prajiti sau la cuptor), smantana, ulei sau otet si tarhon maruntit.

Distribuie


3 raspunsuri la Mujdei

  1. lily 12 februarie 2011 at 18:39

    Ar mai fi o varianta, cu maioneza , smintina si patrunjel.Exagerat de bun.

    Răspunde
  2. Lucian 6 iunie 2014 at 11:42

    Etimologia corectă: Cuvântul mujdei provinne din sintagma “must de ai”. Pentru aceasta, verificaţi, vă rog, diferite dicţionare româneşti ale limbii române prevăzute şi cu note etimologice. Etimologia propusă de autor: “mujdei vine de la “mousses d’ail” (franceza)” este fantezistă…

    Răspunde
    • Alex 19 iunie 2014 at 15:41

      Cred ca si mai corect ar fi sa mentionam ca ambele ipoteze pot fi corecte, desi dex-ul vorbeste doar despre “must de ai” (“ai” fiind o forma arhaica a cuvantului “usturoi”).
      De pe wikipedia”
      “Il y a deux hypothèses quant à l’origine du mot roumain mujdei . la première fait référence au français mousse d’ail1, la deuxième vient du roumain must de ai, qui signifie moût d’ail.”

      Răspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *