Muraturi – gogosari taiati, in otet

Gogosarii murati au o savoare aparte si se asorteaza frumos cu bucatele din perioada sarbatorilor de iarna.

Ingrediente:
gogosari
otet
apa
sare
zahar
boabe mustar
boabe ienibahar
boabe piper
frunze dafin
telina radacina si frunze
morcovi
conopida
usturoi

Mod de preparare:
Se spala bine gogsarii, se taie in sferturi sau mai mici (in functie de preferinte si dimensiunea gogosarului) si se lasa la scurs.
Solutia de murare se prepara astfel: la 2 litri si jumatate de apa se adauga un litru de otet, apoi, pentru fiecare litru de lichid rezultat, se adauga cate o lingura (de bucatarie) de sare si doua de zahar (ex: la 5 litri de apa adaugam 2 litri de otet – rezulta 7 litri de lichid in care punem 7 linguri de sare si 14 de zahar). Oricum, pentru succes maxim va recomand calduros sa gustati din intreaga poveste si, daca este cazul, sa o ameliorati dupa preferinta. Proportia este de cca. 4 litri lichid la 2-3 kg gogosari.

Asadar, solutia rezultata se pune la fiert, se adauga mirodeniile, dupa gust si preferinta (boabele de mustar, enibahar, piperul si dafinul). Cand incepe sa fiarba, se adauga gogsari cati incap si se lasa la oparit 5 min., apoi se scot si se pun la scurs; se adauga cate o noua transa pana ii opariti pe toti apoi opriti lichidul din fiert.
Dupa ce s-au racit cat de cat, bucatile de gogosar se aseaza in borcane, se adauga buchetelele de conopida, telina  si morcovii taiati rondele sau cum preferati, avand grija sa umpleti borcanul lasand un spatiu de 3-4 cm pana la capac in care adaugati un manunchi de frunze de telina proaspete.
Lichidul preparat se toarna cald spre fierbinte in borcane pana depaseste nivelul frunzelor de telina si se lasa 10-15 min. pana este eliminat aerul; ulterior, se mai completeaza cu lichid daca e nevoie si se pun capacele (celofan sau metalice cu ghivent).
Borcanele se depoziteaza in zone cu temperatura moderata.

 

Alte variante ale retetei:
Unii dintre noi adauga si ulei in compozitie – actiunea riscanta si nerecomandata deoarece in 90% din cazuri uleiul rancezeste alterand iremediabil gustul muraturilor.

Sfaturi si recomandari suplimentare:
Se recomanda ca borcanele mari de peste 3-4 litri sa fie asezate pe lame de cutit in timpul umplerii si ulterior pana la racire.

Sugestii de prezentare si servire:

Informatii Utile
Bucatarie: Internationala
Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire): < 30 min.

Distribuie


Un raspuns la Muraturi – gogosari taiati, in otet

  1. Diana Solomon 2 mai 2011 at 01:44

    Pfuai ce bini arata!!!!

    Răspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *