Acasa / Reţete Culinare / Mâncăruri / Sarbatori / Craciun / Muschiulet de porc cu cartofi sub foi de varza, la cuptor

Muschiulet de porc cu cartofi sub foi de varza, la cuptor

Este o mancare simpla, gustoasa si fara grasimi inutile sau risipa de material. Varza ramasa poate fi utilizata cu succes la o salata de varza proaspata (vezi reteta).

Ingrediente:

2 muschiuleti de porc
0,5 – 1 kg cartofi
o varza potrivita, proaspata (recomand varianta romaneasca, mai putin „indesata”)
ulei de gatit
usturoi
boia
sare
piper macinat

Mod de preparare:

Muschiultii se impaneaza cu usturoi (se cresteaza adanc cu un cutit ascutit si se introduce cate un catel de usturoi), se aseaza intr-o oala circulara sau ovala (vezi imaginea).
In centru, se adauga cartofii. Daca sunt noi, acestia din urma se taie doar daca depasesc 10 cm lungime. Daca sunt carttofi maturi, de toamna/iarna, recomand taierea lor in cubulete cu latura de 1-2 cm.
Peste muschiuleti si cartofi se adauga sarea si mirodeniile, in proportii ce tin de gustul fiecaruia.
Se lasa preparatul la odihna 30-45 min. apoi se stropeste cu putin ulei (cca. 2 linguri). Se pot folosi si uleiuri nobile, dar impactul lor va fi minim asupra calitatii preparaturlui final.
Se acopera totul cu frunze de varza dulce. Acestea din urma, pot fi date cu sare si ulei – nu este insa obligatoriu.
Oala se acopera cu un capac si se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade C. Se lasa cca. 30 min., dupa care se scade temperatura la 160-170 grade C. Dupa doua ore se verifica nivelul sosului. In functie de preferinte, mancarea se mai scade (cu sau fara capac) sau se pregateste spre a fi servita.

DSC_2703.JPG (154 KB)

DSC_2704.JPG (118 KB)

DSC_2705.JPG (128 KB)

IMG_4420.JPG (76 KB)

Sugestii de prezentare si servire:

Pe un platou, cartofii in centru, iar carnea feliata subtire – pe margini. Ansamblul se poate orna cu foi de salata verde (daca este platou rece).
Se poate asezona cu o salata de muraturi sau salata de varza dulce.

Bucatarie:

germana

Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire):

45 – 60 min.

Buget [RON] (estimativ):

50

Alte variante ale retetei:

In loc de varza dulce/prospata, se poate incerca si varianta cu varza acra, dar se va renunta la sarea presarata pe carne (se poate pune si utlerior)

Recomandam!

caracatita

Caracatita in vin rosu

Delicioasa…. Ingrediente: 500 g pui de caracatita 200 ml vin rosu (sec) 70 ml ulei …

Leave a Reply

2 Comments on "Muschiulet de porc cu cartofi sub foi de varza, la cuptor"

avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Evanghelina
Guest

Pur si simplu geniiiala reteta. Varza aia chiar fragezeste carnea incredibil…
La mai mare!

wpDiscuz