Piure de spanac

Poate fi garnitura sau fel principal – este bun rece sau cald, la orice ora din zi si in orice anotimp. De-a lungul timpului, calitatile i-au fost exagerate (Popeye & Co.), dar ramane totusi o planta importanta si interesanta ca gust si textura.

Ingrediente:

1 kg spanac congelat sau 1,5 kg spanac proaspat
1 ceapa
4-5 catei de usturoi
500-700 mililitri lapte
2 linguri faina (optional)
2 linguri ulei
1 lingurita sare

Mod de preparare:

Ceapa se taie marunt si se soteaza cu ulei intr-o cratita incapatoare ( de 2-3 litri).
Daca se utilizeaza spanac congelat (recomand calduros pungile cu spanac maruntit si portionat – vezi imagini), acesta se varsa din punga peste ceapa incinsa, se adauga lapte pana la 2/3 din nivelul spanacului (fiind congelat, spanacul va lasa apa) si se pune la fiert incet cu sare si usturoiul pisat, totul acoperit cu un capac. Dupa cca. 30 min. se adauga faina treptat, amestecand energic pentru omogenizare; se mai lasa la foc bland inca 10-15 min. amestecand cat mai des; daca nu se doreste adaugarea de faina, se prelungeste fierberea cu 10 min. sau pana se obtine consistenta preferata.
Daca se utilizeaza spanac proaspat, acesta se curata de codite si se spala temeinic, se opareste (se fierbe 5 min.) se scurge si se zvanta bine apoi se toaca sau, impreuna cu putin lapte, se baga la blender pana devine o pasta care apoi se pune peste ceapa sotata si se completeaza cu lapte (cca. 300-450 mililitri – pana la nivelul spanacului), usturoi si sare. Se fierbe cca. 30 min. Cu faina se procedeaza ca mai sus.

Sfaturi, recomandari suplimentare si alte informatii utile:

Dupa adaugarea fainii, piureul tinde “sa se prinda” asa ca trebuie sa amestecati cat mai des.
ATENTIE! Pe masura ce scade cantitatea de lichid din amestec, piureul se ingroasa si formeaza bule de fierbere mari care se sparg la suprafata aruncand stropi fierbinti; in acest caz fie se insista cu amestecatul, fie se foloseste un capac.

Sugestii de prezentare si servire:

Spanacul este perfect ca garnitura pentru carne de ovina, somon si oua sub forma de ochiuri sau oua “romanesti”.

Alte variante ale retetei:

Piure de spanac cu unt si lapte

Bucatarie:

internationala

Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire):

< 30 min.

Buget [RON] (estimativ):

10

Distribuie


Un raspuns la Piure de spanac

  1. Pingback: Piure de spanac II | Cerul Gurii

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *