Sote de morcovi

Daca este bine facut, soteul de morcovi poate deveni o garnitura delicioasa, apreciata in egala masura de adulti si copii. Reteta de mai jos ne ajuta sa atingem si sa depasim acest deziderat. Asadar, la treaba!

Ingrediente:
– un kilogram de morcovi
– ulei de masline
– sare de mare
– zahar brun
– piper macinat sau boabe
– doi – trei catei de usturoi sau una – doua lingurite de usturoi granulat

Mod de preparare:
Nu am specificat cantitati exacte pentru ulei, sare si zahar deoarece gustul si „constitutia” morcovilor variaza destul de mult in functie de sursa.

Morcovii se spala bine, se curata si se feliaza longitudinal „fideluta” cu rabdara, multa rabdare. Multi prefera varianta obtinuta datul prin razatoarea mare, dar va garantez ca fasiutele taiate cu grija asiatica nu au egal.

Bun. Spargem cateii de usturoi cu o lama de cutit, punem ulei intr-un wok sau tigaie incapatoare, il incingem bine, aruncam delicat usturoiul si-l lasam sa sfaraie pana devine rumenit usor (amestecand din cand in cand). Adaugam apoi taietura de morcovi, presaram o lingurita de sare si o lingura de zahar brun si acoperim cu un capac, fara sa amestecam. Tinem asa totul ferecat 2-3 minute, apoi dam capacul de-o parte si amestecam cu grija, apoi acoperim din nou si amestecam din 3 in 3 minute. La a doua ridicare de capac, adaugam piperul, gustam si completam cu sare / zahar daca este nevoie; adaugam si usturoiul granulat daca s-a mers pe aceasta varianta.

Cand sosul rezultat din condens s-a retras, lasam wok-ul / tigaia fara capac si amestecam usor pana cand „fideaua” morcovicioasa devine aproape caramelizata.

Taieturile de morcov sunt bine definite, usor cremoase, catifelate si pline de gust. Sa ne fie de bine!

Sote de morcovi

Alte variante ale retetei:
Pentru o experienta intensa, puteti presara si patrunjel peste produsul finit.
Pentru iubitorii de „chinezesti”: utilizati ulei de wok sau adaugati o lingurita-doua de ulei de susan, puneti sos de soia in loc de sare si presarati cu seminte de susan.

Sfaturi si recomandari suplimentare:
Nu faceti niciodata greseala de a adauga apa in timpul prepararii si de a fierbe morcovul din sote. Innabusiti-l cum v-am povestit si veti manca sote (asta si inseamna sote – prajit / inabusit in ulei fierbinte), nu morcovi fierti – e o mare diferenta intre cele doua variante.

Sugestii de prezentare si servire:
Va asigur ca atat adultii cat si copiii vor adora soteul de morcovi „à la Cerul Gurii”. Merge de minune alaturi de carnuri, si peste (o combinatie interesanta e cea formata din somon la gratar sau la cuptor, alaturi de spanac piure si soteul nostru de morcovi).

Informatii Utile
Bucatarie: Internationala
Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire): < 30 min.
Valoare energetica (calorii / 100 g produs): 23 kcal
Buget estimativ [RON]: 8

Recomandam!

Salata de avocado (1)

O salata usor de preparat si foarte sanatoasa recomandata in curele de slabire. Ingrediente: 2 …

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
wpDiscuz