Tzatziki

Tzatziki isi are originile in gastronomiile greaca si turca (cacık) si poate reprezenta in egala masura o salata, un sos sau o garnitura. Este un amestec inspirat, racoritor si inegalabil ca savoare in zilele fierbinti de vara. Iata asadar reteta de tzatziki pe care o recomand cu drag tutror celor care-si respecta bunul gust: 🙂

Ingrediente:
250 – 400 grame castraveti
iaurt gras grecesc sau rchivalent (recomand minim 7% grasime)
sare
piper
2 catei de usturoi

Optional:
frunze de menta
otet/lamaie
ulei de masline
marar

Mod de preparare:
Castravetii se spala, se curata de coaja, se taie cubulete mici si se pun cu doua-trei prafuri de sare de mare la scurs intr-o sita. Dupa 10 – 15 minute, se pun intr-un vas incapator, se adauga piper dupa gust, iaurtul, usturoiul pisat si se amesteca.
Sosul tzatziki astfel obtinut se pune la frigider si se consuma cu incantare regeasca cand s-a racit bine.

Alte variante ale retetei:
La amestecul de mai sus se mai pot adauga frunze de menta (frunze proaspete taiate marunt), otet/lamaie, ulei de masline sau chiar marar (vezi foto).

Sfaturi si recomandari suplimentare:
E bine sa lasati castravetii la scurs cu putina sare pentru a nu lasa prea multa apa cat stau in frigider. 😉

Sugestii de prezentare si servire:
Se consuma ca atare, cu paine prajita, pita greceasca, lipie sau chiar ca garnitura pentru carnuri ce pot fi consumate reci, peste sau gratar.

Informatii Utile
Bucatarie: Greceasca
Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire): < 30 min.
Buget estimativ [RON]: 10

Recomandam!

DSC_5468

Salata de rucola cu telemea

O "salata de seara", usoara si gustoasa.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
wpDiscuz