Acasa / Reţete Culinare / Mâncăruri / Feluri principale / Cina / Vinete prajite in sos de rosii si usturoi

Vinete prajite in sos de rosii si usturoi

O mancare speciala care mi-a bucurat si extaziat universul gastronomic inca din copilarie. Cantitatile specificate mai jos sunt pentru 4 portii de extaz gustativ, cu nuante accentuate de culinariada de sorginte pur turceasca.

Ingrediente:
3 vinete potrivite, cu seminte cat mai „neimplinite”
o ceapa mare
4 catei de usturoi din cel vajnic, iute si mirositor
2 ardei grasi (optional)
2 – 3 rosii (optional)
200 g bulion
o legatura de patrunjel proaspat
sare

Mod de preparare:
Vinetele se spala bine, se taie cozile si se curata de coaja partial pe longitudinal (adica o fasie de coaja, o fasie curatata, alta felie de coaja, alta curatata, etc.)  apoi se feliaza transversal (felii de cca. 5 mm grosime pt. un rezultat optim – vezi foto). Se prajesc in ulei de incins la foc repede pana se rumenesc frumos pe ambele parti si apoi se lasa la scurs intr-un vas sau sita / strecuratoare (utilizati obiecte din sticla sau plastic plastic pentru a nu ne trezi cu niste vinete iuti de oxidare).
Ceapa se taie marunt, la fel si ardeii si se pun la inabusit cu ulei nobil intr-o tigaie / cratita incapatoare acoperita. Dupa ce au lasat zeama destula, se adauga si rosiile (daca este cazul), apoi usturoiul pisat si bulionul diluat intr-o cana cu apa si se lasa totul la clocot molcom.
Dupa 5 minute, se adauga si feliile de vinete prajite (una cate una) si se lasa la scazut intregul amestec pentru cca. 30 min. la foc moderat. Sunt gata cand sosul devine vartos si inchis la culoare. Mirosul va fi edificator, credeti-ma.
Sa ne fie de bine!

Sfaturi, recomandari suplimentare si alte informatii utile:
In timpul prajirii, feliile absorb uleiul, dar nu va impacientati: il returneaza tigaii imediat ce sunt gata 🙂 (cand incep sa lase uleiul „capturat” inseamna ca sun tgata si pot fi puse la „uscat”).
Cand e pus la scazut, sosul se ingroasa si tinde sa adere la suprafetele recipientului de gatit. Amestecati din cand in cand cu o lingura din lemn, dar cu grija pentru a nu sfarama vinetele.

Sugestii de prezentare si servire:
Calda sau rece cu stropi de patrunjel taiat marunt, proaspat.

Bucatarie: Turceasca

Timp de preparare (estimativ, exclusiv timp de gatire): 30 – 45 min.

Buget [RON] (estimativ): 10

Alte variante ale retetei:
Ardeiul gras si rosiile proaspete dau o savoare speciala acestei mancari. Succes!

Recomandam!

Salata de spanac

Este o salata foarte sanatoasa, potrivita pentru friptura de miel. Cantitatile recomandate mai jos sunt …

Leave a Reply

5 Comments on "Vinete prajite in sos de rosii si usturoi"

avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Giose
Member

Cine spunea ca turcii nu fac nimic bine? 🙂

Diana Solomon
Guest

Pai fac multe bine. Am mancat astfel de vinete in turcia care este cel mai mare exportator de astfel de legume (asa am inteles de la ghid). de fapt, se pare ca asa isi conservau vinetele pe termen lung.

Mirela
Guest

excelenta!!! recomand!

Roca Mihaela
Guest

si in ITALIA se prepara la fel

Roca Mihaela
Guest

si in ITALIA se prepara la fel

wpDiscuz